Kriebelteam

Zowat maandelijks zullen haren van kinderen op school gecontroleerd worden door het kriebelteam. 

Jullie worden hiervan op de hoogte gebracht via de klasagenda of mail.


Het kriebelteam heeft vooral een preventief karakter en wil voor jullie als ouder een steun zijn om regelmatig de haren van uw kinderen te controleren. 


Als ouder krijg je de datum van een kriebelteam door met de bedoeling om de avond voordien de haren te wassen en te controleren. Het kriebelteam zelf controleert enkele klassen. 

Het is dus volkomen normaal dat er niet telkens in de haren van je kind gekeken wordt. 


Hoe meer kriebelmama’s of papa’s aanwezig zijn, hoe meer klassen kunnen gecontroleerd worden. 


Vandaar een warme oproep naar mensen om ons mee te komen helpen. Je kunt je melden bij juf Liselotte: liselotte.vandenbussche@sint-rembert.be


Wat gebeurt er als het kriebelteam op bezoek komt? 


De kriebelmama’s en –papa’s zoeken een plekje in of dichtbij de klas. Elk om beurt worden de kinderen gekriebeld. Andere kinderen spelen/werken verder in klas. De klasleerkracht blijft in de buurt en krijgt achteraf een overzicht van alle kinderen. 


Hoe weet ik als ouder dat er bij mijn kind luizen/neten worden vastgesteld? 


In alle klassen waar het kriebelteam langsgaat krijgen de kinderen een brief mee naar huis. Op die brief staat aangeduid of bij jouw kind luizen/neten zijn vastgesteld. 


Hoe weet ik als ouder dat er in de klas van mijn kind luizen/neten worden vastgesteld? 


We moedigen alle ouders aan om bij een ontdekking van luizen/neten in de haren van hun kind de klasleerkracht op de hoogte te brengen

Op die manier kan de klasleerkracht contact opnemen met het kriebelteam en krijgt de klas voorrang bij een volgend bezoek. Alle ouders van deze klas worden steeds op de hoogte gebracht van een luizenalarm in de klas. 


Dit kan op één van de volgende manieren gebeuren: een luizenalarmsticker in de agenda, een mail van de klasleerkracht of een brief van het kriebelteam. 

Na het bezoek van het kriebelteam aan de klas wordt er op de brief aangeduid of in de klas luizen en neten werden vastgesteld. Ook al vinden we het belangrijk om regelmatig de haren te controleren van de kinderen, kunnen enkele extra maatregelen bij een luizenalarm geen kwaad:  

- extra aandacht bij het dragen van een muts en sjaal in de winter (muts en sjaal in de mouw van de jas)

- lange haren in een vlecht dragen- een preventieve spray of lavendelolie achter de oren aanbrengen 

- geen kam/borstel doorgeven aan anderen

- opletten met het nemen van “selfies” en een extra controle van de haren. 


Wat doe ik als er bij mijn kind luizen/neten worden vastgesteld? 


Als er luizen/neten vastgesteld zijn:- de haren behandelen (nat-kam-methode / behandelen met producten)- kammen en haarborstels ontsmetten- beddengoed wassen op 60°- alle kleren/knuffels wassen op 60°. Wat niet op 60° kan gewassen worden: zeker 1 week niet dragen. Indien mogelijk in diepvries steken. 

Op de volgende site kun je ook meer info vinden over de nat-kam-methode.


https://www.klasse.be/3517/luizen-uitroeien-in-8-stappen/



De sticker in de agenda ziet er als volgt uit:






De kriebelouders aan het woord: 


"Als we met het kriebelteam op bezoek komen in de klas van jullie kind controleren we telkens de hele klas. We hebben voor ieder kindje een luizenkam bij met een steriel kompres op, zo kunnen we gemakkelijker de kriebelbeestjes vinden en ze ook makkelijker verwijderen uit de kam. Het is niet nodig om de haren van uw kind los te laten wanneer we komen kriebelen. De haren van je kind worden helemaal bekeken met de kam. Wanneer we klaar zijn worden alle kammen grondig ontsmet. We zorgen ervoor dat alles discreet gebeurd. Wanneer er luizen of neten gevonden worden laten we dit niet weten aan de kinderen, maar duiden we alles met codes aan op een klaslijst. De juf krijgt hier een kopie van en vult het formulier in dat mee gegeven wordt naar huis."